26-05-2018 Kuala Lumpur (Maleisië)


Een lang verblijf in Kuala Lumpur

Op woensdag 25 april fietsen we naar de haven van Dumai op Sumatra en stappen op de ferry voor de ruim drie en een half uur durende overtocht naar Port Klang in Maleisië. Bij aankomst krijgen we een stempel in ons paspoort waarmee we maximaal 90 dagen in Maleisië mogen blijven.
Via de voor ons inmiddels bekende binnendoor weggetjes fietsen we naar het Family Hotel in Klang, waar we vriendelijk worden onthaald.

Schuin tegenover ons hotel is een vegetarisch restaurant, waar we tijdens ons vorige verblijf geregeld zijn geweest. Ook hier kennen ze ons terug en we genieten er van het uitgebreide buffet. Al blijft het vreemd dat men de vegetarische gerechten, net als in Nederland, er dan toch vaak uit wil laten zien als vlees.

23.01-00123.02-223Bij Lucie is op Sumatra een stuk van een kies afgebroken en nu breekt hier in Klang ook nog een stuk van een andere kies. We waren van plan om in Kuala Lumpur voor controle naar een tandarts te gaan maar nu moet dat zeker gebeuren. We boeken voor een maand een Airbnb appartement in Kuala Lumpur ook al omdat we even wat langer op één plek willen zitten. De afgelopen maanden waren best pittig en de val met de fiets en de gevolgen daarvan hebben veel impact gehad. Lucie heeft nog steeds last van haar knie en nu ook nog het gedoe met haar gebit erbij.

Zondag 29 april fietsen we naar Kuala Lumpur. Vanuit Klang gaat de route over een fietspad en dat is de eerste vijftien kilometer prachtig maar dan begint de ellende, er zijn wegopbrekingen en wegafzettingen en af en toe moeten we zelfs over de naastliggende autoweg fietsen. Vervolgens gaan we door een laag liggende fietstunnel die vol zand ligt, dat achteraf dikke modder blijkt te zijn. We kunnen amper verder want de modder zit overal. Nadat we de ergste troep hebben verwijderd, kunnen we in ieder geval verder fietsen. We hebben met de Airbnb verhuurder afgesproken dat we de fietsen in het appartement mogen zetten maar we begrijpen dat we daar zo niet mee kunnen aankomen. Even later zien we een bordje ‘Carwash’ en we volgen de pijl. Om de hoek is een kleine garage waar onze beide fietsen en de (waterdichte) tassen helemaal schoon worden gespoten.

23.03-00623.04-007Wanneer we bij de Regalia Residence aankomen staat de Airbnb host Mercy ons al op te wachten. De twee schone fietsen met tassen kunnen zo in de lift en we gaan naar onze studio op de 11e verdieping. Het is een mooi appartement met balkon, een compleet ingerichte keuken en alles is brandschoon. We krijgen uitleg van Mercy en ook een korte rondleiding door het gigantische complex met een supermarkt, restaurant, bibliotheek, fitnessruimte en twee zwembaden. Vooral de Infinity Pool op de 37e verdieping met een grandioos uitzicht op de stad is een ware attractie.

23.05-01423.06-01123.07-02323.08-024Later wandelen we naar het dichtbij gelegen winkelcomplex Sunway Putra Mall met de grote supermarkt Cold Storage. We kijken onze ogen uit, ze hebben hier bijna alles wat je ook in een Westerse supermarkt kunt kopen. De prijzen zijn dan ook Westers maar wat is een stuk Gouda kaas na zo’n lange tijd toch lekker! Via dit winkelcomplex kom je ook bij het PWTC Metro station, van waaruit we de hele stad kunnen bereiken.

23.09-13323.10-044Kuala Lumpur is veruit de grootste stad van Maleisië met 2,3 miljoen inwoners. De stad is een smeltkroes van culturen want naast de oorspronkelijke moslimbevolking wonen hier ook veel Indiërs en Chinezen. Kenmerkend voor de stad zijn de Petronas Twin Towers, een hoog modern gebouw met twee torens die door een brug verbonden worden. Het gebouw telt 88 verdiepingen, is 452 meter hoog en staat symbool voor de stad Kuala Lumpur.

23.11-169In 2015 zijn we tijdens onze fietsvakantie één dag in Kuala Lumpur geweest. We hebben toen niet veel van de stad gezien dus dat kunnen we de komende weken inhalen. We bekijken de moskee Masjid Jamek, wandelen over het Merdeka Square met het mooie Sultan Abdul Samed gebouw en bezoeken de overdekte Central Market met honderden souvenir- en cadeauwinkeltjes en restaurantjes.

23.12-04223.13-03723.14-03423.15-040Woensdag 2 mei hebben we om 11.00 uur een afspraak bij MyDentist, een tandartsenpraktijk die ons is aanbevolen door Mercy. Het ligt ruim drie kilometer vanaf ons appartement en omdat het met de knie van Lucie inmiddels beter gaat, besluiten we te wandelen. Het is een luxe praktijk met meerdere tandartsen en assistenten. Rob is eerst aan de beurt, de tandarts doet een check van een paar minuten en alles is in orde. Daarna is Lucie met haar twee afgebroken kiezen aan de beurt. Er worden röntgenfoto’s en gewone foto’s van haar genomen en er wordt een afspraak gemaakt voor de volgende dag.
Donderdag wandelen we weer naar MyDentist en we zijn benieuwd wat de diagnose en het behandelplan zal zijn. Naar aanleiding van de röntgenfoto’s adviseert de tandarts om twee kronen te plaatsen op de afgebroken kiezen. Er wordt direct gestart met de eerste behandeling. Om de hele behandeling te betalen, trekken we onze creditcard en maken de vervolgafspraken. Inmiddels heeft Lucie na vijf afspraken één permanente kroon en één noodkroon waar ze nog een keer voor terug moet komen.

Rob heeft hier ook rustig de tijd om het aangiftebiljet voor de Belastingdienst in te vullen. Dat kan nu, in tegenstelling tot vorig jaar, gelukkig digitaal en na de verzending ontvangen we per omgaande een antwoordmail met informatie waar we echt iets aan hebben:

Uw aangifte inkomstenbelasting voor buitenlandse belastingplichtigen is ontvangen.
Wij proberen u zo snel mogelijk bericht te sturen. U krijgt uiterlijk binnen 3 jaar bericht.

Ten noorden van Kuala Lumpur bevinden zich de Batu Caves, dat is een toeristische trekpleister waar we met de metro en trein naar toe gaan. Het is een Hindoeïstisch tempelcomplex met meerdere grotten in een kalksteen berg. De Ramayana Cave is mooi verlicht en we zien er prachtige beelden en rotsschilderingen van de religieuze Hindoe traditie.

23.16-08523.17-05823.18-06223.19-063Op het grote plein staat een enorm beeld van de oorlogsgod Murugan. Wij bestijgen de 272 treden naar de grootste tempelgrot die 400 meter lang en 100 meter hoog is. Deze indrukwekkende grot wordt op dit moment echter verbouwd en is wat rommelig. Je moet hier de brutale apen goed in de gaten houden want we zien geregeld dat ze plastic zakjes bij mensen uit de handen trekken om te onderzoeken of daar nog iets te eten in zit.

23.20-08123.21-07123.22-07423.23-076Woensdag 9 mei zijn in Maleisië de presidentsverkiezingen en gaan er 32 miljoen inwoners naar de stembus. Mercy heeft ons gemaild dat we vandaag misschien beter binnen kunnen blijven vanwege ongeregeldheden en demonstraties die worden verwacht omdat het spannende verkiezingen zijn.

In de kranten lezen we dat deze verkiezingen alle ingrediënten hebben voor een spannende thriller: Verraad, corruptie en een comeback.
De huidige premier Najib Razak van de partij Barisan Nasional is verwikkeld in een enorm corruptieschandaal en moet er alles aan doen om de meerderheid in het parlement te behouden. Hij wordt ervan verdacht miljarden dollars in eigen zak te hebben gestoken maar hij heeft weinig te vrezen zolang hij zelf aan de macht blijft.

De oppositie heeft een grote troef in handen: Mahathir Mohamad die met zijn 92 jaar bepaald geen politieke nieuwkomer is. Als premier van Barisan Nasional regeerde hij van 1981 tot 2003 Maleisië met ijzeren hand en heeft hij het land opgebouwd tot een economisch wonder. Mahathir heeft nu een nieuwe partij opgericht en is teruggekeerd om Najib van de troon te stoten omdat hij het slepende corruptieschandaal een smet op het blazoen vindt van Maleisië.

Anwar Ibrahim, destijds de gedoodverfde opvolger van Mahathir, kreeg eind jaren 90 ruzie met hem en werd door Mahathir handig ‘uit de weg geruimd’ door hem te beschuldigen van sodomie. Zijn mentor, die er dus voor zorgde dat hij bijna twintig jaar geleden voor het eerst in de cel terechtkwam, en daar nog steeds zit, is nu zijn belangrijkste bondgenoot. Mahathir is de enige die in staat wordt geacht Najib te kunnen verslaan. De twee zouden een afspraak hebben gemaakt: als Mahathir wint, wordt Anwar vrijgelaten en vervolgens zal Mahathir terugtreden en wordt Anwar Ibrahim premier.

Donderdag 10 mei staat de verkiezingsuitslag in de krant: Het ongelooflijke blijkt mogelijk.
De oppositie heeft de Maleisische verkiezingen gewonnen en de eeuwige regeringscoalitie ‘Barisan Nasional’ is na meer dan 60 jaar van de troon gestoten. Het corruptieschandaal heeft Najib de kop gekost. Overigens mag Najib het land inmiddels niet meer verlaten en zijn bij huiszoekingen 284(!) dozen met handtasjes van Hermès en Louis Vuitton alsook 72 tassen met sieraden, contant geld en andere waardevolle spullen aangetroffen in de luxe appartementen van de oud-premier.

23.24 Verkiezingen MaleisiëTot haar grote schrik breekt tijdens het glazen poetsen Lucie’s brilmontuur met multifocale glazen spontaan doormidden. Dat is erg vervelend en zeker omdat Lucie zonder bril niet kan lezen. Voor nood wordt er dus snel een nieuw leesbrilletje gekocht. Daarna mailen we met Optiek Hartemink in Doetinchem en blijkt dat er twee jaar garantie op het montuur zit. Ze zullen een nieuw montuur bestellen en deze naar Kuala Lumpur opsturen. We krijgen nog een tip dat we voor nood de breuk kunnen ‘lassen’ met aceton en dat blijkt zowaar te lukken. Omdat het montuur van de zonnebril na de val ook erg beschadigd is en nog steeds met Super Glue aan elkaar zit, vragen we of ze daar ook een nieuw montuur voor kunnen opsturen.
Nadat Optiek Hartemink de monturen binnen heeft gekregen sturen ze deze met DHL op naar een door ons aangegeven DHL servicepunt in Kuala Lumpur. Het pakketje is binnen twee dagen al hier. Wij hoeven alleen de verzendkosten te betalen en zijn dus erg blij met de geweldige service van Optiek Hartemink. We moeten hier bij een opticien nog de glazen laten overzetten.

Op 17 mei begint in Maleisië de Ramadan en die eindigt op 14 juni met het Suikerfeest. Omdat hier ook veel Chinezen en Indiërs wonen, merken wij er eigenlijk niet zoveel van. Er zijn overdag nog genoeg restaurants open waar we een hapje kunnen eten. De moslims die meedoen aan de Ramadan mogen hier van 05.45 uur tot 19.20 uur niet eten en drinken. ‘s Avonds zitten ze al ruim vóór die tijd in de restaurants, hebben de bestelling al kant en klaar voor zich op tafel staan en kunnen dan precies om 19.20 uur aan de maaltijd beginnen.

23.25-16123.26-16223.27 Fietspaspoort23.28 Fietspaspoort

Rob is ook bezig met de aanvraag van een Thais visum voor 60 dagen, dat vervolgens kan worden verlengd met 30 dagen. De visumvoorwaarden en de aan te leveren documenten wijzigen geregeld, kunnen ook nog eens per ambassade verschillen en de controle erop is erg streng. We moeten op de Thaise Ambassade in Kuala Lumpur in ieder geval een reservering c.q. bevestiging van een retour ticket naar en van Thailand overhandigen en een reservering c.q. bevestiging van de accommodaties voor het volledige verblijf in het land. Daarmee wordt het ons als fietsers wel erg lastig gemaakt. Bij de aanvraag geven we aan dat we met eigen vervoer reizen, overhandigen de 36 fotokopieën met onder andere een ‘Bicycle passport’ dat we al eens hebben gemaakt, een reisplan met de geplande fietsroute met toelichting en bankafschriften waaruit blijkt dat we over voldoende financiële middelen beschikken om onszelf te onderhouden tijdens ons verblijf. Op de ambassade zijn we na ruim een uur wachten aan de beurt. De ambtenaar is zeer vriendelijk, kijkt er even van op dat we per fiets reizen en neemt de aanvraag in behandeling. Na een kwartier worden we weer bij de balie geroepen, moeten de visumkosten betalen en kunnen morgen het paspoort met visum komen ophalen. Dat is een hele opluchting.

 

We reizen geregeld met de metro door de stad. Dat gaat hier erg goed, snel en is ook nog eens spotgoedkoop. Kuala Lumpur heeft enorm veel grote en vaak ook luxe Shopping Malls. Na wandelingen door de stad is het heerlijk om er rond te struinen en even af te koelen, want de temperatuur is er aanzienlijk lager dan de buitentemperatuur.

23.29-16723.30-046Tijdens een wandeling door China Town bezoeken we enkele Chinese tempels en de Jalan Petaling vol met marktkramen met fake artikelen en opdringerige verkopers. Natuurlijk wandelen we ook door Little India met veel kleding- en sieradenwinkels, Indiase muziek uit luidsprekers die op vol vermogen staan en de geur van wierook. De moderne stad Kuala Lumpur heeft veel te bieden, is prachtig maar we missen soms toch een beetje de gezellige sfeer zoals we die kennen van andere Aziatische steden.

China Town

23.31-12023.32-12323.33-12523.34-094Pasar Malam

23.35-14923.36-148Little India

23.37-09623.38-10723.39-10623.40-098We duiken geregeld in het zwembad, bewonderen van hieruit ‘Kuala Lumpur by night’ en verder lezen we veel en kijken naar de foto’s en filmpjes die we de afgelopen 600 dagen hebben gemaakt. Sweet memories…

23.41-050