29-01-2017 Buenos Aires (Argentinië)


Buenos Aires, dé stad van tango, parken, voetbal en mooie impressie’s

007.01 LibertadVanuit Montevideo fietsen we in drie dagen naar Colonia del Sacremento. De route gaat grotendeels over de heuvelachtige weg Ruta 1, die in het begin erg druk is en dat is niet fijn fietsen, zeker niet als het ook nog flink begint te regenen. Maar na regen komt zonneschijn en we komen droog aan in Libertad bij onze Warmshower Edgard. Hij heeft een bedrijf in (oude) landbouwmachines en op dat grote terrein zetten we de tent naast de machines en een gebouwtje waar zich de douche en het toilet bevinden. Veilig is het hier zeker want er lopen vier grote waakhonden op het terrein.

007.02 EdgardWe worden meteen uitgenodigd om iets te drinken in zijn schuur annex werkplaats (tevens kantoor, kamer, keuken en slaapkamer). Het is lastig om met elkaar te praten want hij spreekt alleen Spaans en wij (nog) niet. Maar zijn laptop staat op het bureau en via Google Translate komen we er wel uit. Met z’n drieën gaan we in zijn bus de stad in en laat hij ons Libertad zien. Daarna rijdt hij naar de supermarkt en gaan we inkopen doen voor de Parrilla (bbq). Hij koopt 3 kilo (!) vlees, groenten, brood, wijn, bier, etc. en samen delen we de kosten.

De bbq is een groot succes, het vlees is heerlijk, wel veel botten en vet maar met die honden in de buurt is dat geen probleem. Ook vanavond staat de laptop op tafel maar nu voor de Uruguayaanse muziek op Youtube. Edgard vraagt Lucie ten dans, we maken foto’s en filmpjes en hebben schik tot in de late uurtjes. We hebben onverwacht een hele bijzondere avond in Uruguay waar we met veel plezier aan terug zullen denken. De volgende ochtend pakken we een beetje duf te tent in en na een ontbijt van crackers met jam nemen we hartelijk afscheid van Edgard.
007.03 Edgard007.04 bbq 007.05 bbq 

 

 

 

 

 

 

007.06 La Paz

 

Voor de komende nacht in La Paz hebben we ook een Warmshower aangeschreven. Paul heeft ons gemaild dat hij helaas niet thuis is maar dat we de tent bij hem achter het huis kunnen neerzetten. Hij schrijft verder dat zijn tuin aan een camping grenst waar we ons dan kunnen douchen. Het is een bloedhete dag en we fietsen de hele dag op de vluchtstrook van de Ruta 1.

007.08 Ruta 1De weg is nergens vlak, het gaat constant op en neer maar gelukkig vallen de stijgingspercentages mee.

Voordat we in La Paz aankomen, doen we inkopen voor het eten. Het huisje ligt in een parkachtige omgeving, we zetten de tent in de tuin, we douchen ons op de camping, koken een (vegetarische) maaltijd, wassen af, liggen om 20.00 uur in de tent en slapen een lange nacht. 

De volgende dag fietsen we, nog steeds over de heuvelachtige Ruta 1, naar Colonia del Sacramento.

 

We fietsen eerst naar de haven waar we alvast twee tickets kopen voor de overtocht naar Buenos Aires over twee dagen. Vervolgens gaan we met de bepakte fietsen de oude stad in met de straatjes met cobble-stones. Het is een leuk toeristisch stadje met veel horeca. Wanneer we naar de camping willen fietsen, begint het ineens te stortregenen en schuilen we onder het afdak bij een winkel. Dat duurt minstens een uur en gezien de weersomstandigheden overwegen we om toch maar voor twee nachten een hotel te boeken. Als we eenmaal een hotel gevonden hebben en op de kamer zijn begint het weer hard te regenen, dus we zijn helemaal blij dat we nu droog zitten.

De volgende dag wandelen we kris-kras door het mooie historische centrum van Colonia. Er heerst een leuke sfeer en het is er op maandag gelukkig veel rustiger dan op zondag.

007.09 Colonia

007.10 Colonia007.11 Colonia

 

 

 

 

 

 

 

007.12 FerryDinsdag 17 januari fietsen we naar de haven en is het even zoeken hoe we de formaliteiten moeten afhandelen. We gaan door de slagbomen het haventerrein op en we moeten de fietsen geheel bepakt buiten uit het zicht laten staan. Dan in een lange rij voor de Immigration waar we na ruim een half uur een uitreisstempel voor Uruguay krijgen en een balie verder meteen een inreisstempel voor Argentinië. Daarna rijden we met onze fietsen de ferry op en zijn binnen een uur in Buenos Aires. Daar kunnen we meteen vanaf de boot de haven uitrijden omdat alles al geregeld is.

Via fietspaden gaan we door het centrum en later over een drukke weg naar de wijk San Cristobal waar we voor twee weken een ‘Cheerful and bright little house’ via Airbnb hebben geboekt. Het is een wat eenvoudiger appartement dan in Le Havre en Montevideo, ook allemaal wat smoezeliger dan op de foto’s op de site, die waarschijnlijk lang geleden zijn genomen. Maar het is ook een stuk goedkoper en we zitten op een centrale plek in Buenos Aires van waaruit we goed de hele stad kunnen verkennen.

007.13 Appartement

007.14 Appartement

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het grootstedelijk gebied Buenos Aires is dichtbevolkt en heeft ruim 13 miljoen inwoners, terwijl alleen al in de binnenstad 3 miljoen mensen wonen. De stad is onderverdeeld in 47 barrios (wijken). Bijna een derde van alle Argentijnen woont in en rond Buenos Aires.

In Buenos Aires maken we geregeld een fietstochtje door de stad en ook gaan we met metro en bus naar de vele bezienswaardigheden. Het is een aangename miljoenenstad met mooie architectuur, ontelbare parken en tuinen, een overvloed aan bomen langs de straten en veel restaurants, bars en cafés. Het is fijn dat er door de hele stad veel fietsstroken zijn aangelegd. Opmerkelijk is dat, op een paar uitzonderingen na, alle straten in de stad éénrichtingverkeer zijn. We moeten dan ook geregeld even een blokje om rijden.

 

Hieronder een impressie van ons verblijf in Buenos Aires:

Reserva Ecologica de Costnera Sur. Dit grote groene park ligt naast het centrum en je kunt er heerlijk rustig fietsen.

 007.15 Ecological007.16 Ecological

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaza de Mayo met het presidentiële werkpaleis Casa Rosada, waar ooit Evita Perón, de tweede vrouw van president Juan Perón, het volk heeft toegesproken. Dit is ook het plein waar de dwaze moeders vanaf 1976 tot 2006 wekelijks protesteerden bij de Piramíde de Mayo.

 007.17 Casa Rosada007.18 Juan Peron

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaza del Congreso met het imposante parlementsgebouw waar de centrum-rechtse regering van Mauricio Macri zetelt.

 007.19 Congres

 

De wijk San Telmo waar iedere zondag een populaire straat- en antiekmarkt is.

007.21 San Telmo 007.20 San Telmo

 

 

 

 

 

 

 007.23 San Telmo007.22 San Telmo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Cementario de la Recoleta is één van de opmerkelijkste begraafplaatsen ter wereld waar talrijke Argentijnse grootheden begraven liggen. De graven variëren van simpele grafstenen tot bombastische meesterwerken in verschillende stijlen. De beroemdste ‘bewoner’ van Recoleta is Evita Perón. Ze overleed in 1952 en ligt in de eenvoudige zwarte granieten grafkelder van haar familie, kortweg aangeduid met ‘Familia Duarte’.

007.24 Recoleta

007.25 Recoleta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De tango hoort bij Buenos Aires en kom je hier overal tegen.

007.26 Tango

007.27 Tango007.28 Tango

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La Boca, door de inwoners zelf de ‘República de la Boca’ genoemd, is bekend om de huizen van felgekleurd hout en golfplaat.

007.29 La Boca

007.30 La Boca

 

 

 

 

 

 

 

007.31 La Boca

 007.32 La Boca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

La Bombonera, het bonbondoosje, is de koosnaam voor het stadion van de Boca Juniors. De voetbaltempel staat midden in de geliefde en beruchte volkswijk. De gloriedagen van voetballer Diego Armando Maradona liggen 25 jaar achter ons, maar in deze buurt van Buenos Aires wordt hij nog altijd op handen gedragen. Maradona is God en misschien nog wel iets groter.

 007.33 Boca Juniors007.34 Maradonna

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Een typisch straatbeeld in Buenos Aires zijn de professionele hondenuitlaters (passeaperros) die soms wel tot 20 honden, van alle mogelijke rassen, tegelijkertijd uitlaten. Meestal gaat het om de honden van appartementbewoners die geen tijd hebben (of willen maken) voor hun huisdier.

007.35 Hondenuitlaters

007.36 Hondenuitlaters

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

Het wegennet van Buenos Aires is gebouwd in een dicht gridpatroon (blokken). De wegen zijn grotendeels éénrichtingswegen. Een uitzondering is de Avenida 9 de Julio, die met 20 rijstroken één van de breedste wegen ter wereld is.

007.37 Av de 9 Julio

 

De Metropolitan Cathedral staat aan het Plaza de Mayo en heeft aan de voorzijde twaalf zuilen die de twaalf apostelen voorstellen. Binnen bevindt zich het mausoleum voor de nationale held Generaal José de San Martin waar twee wachters staan opgesteld. De drie vrouwelijke beelden representeren hier Argentinië, Chili en Peru, de drie landen die door hem zijn bevrijd.  

007.38 Metropolitan Cathedral

007.39 Metropolitan Cathedral

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En tot slot altijd leuk om als Nederlander een mooie tulp (de Floralis Genérica) en een muurschildering van een fietser te zien. 

007.40 Tulip

007.41 Painting