08-11-2016 Le Havre (Frankrijk)


De laatste weken in Europa

D003.01 Rouene route vanuit Parijs gaat grotendeels over rustige wegen, langs de rivier de Seine en door kleine dorpjes. Het is nog steeds goed weer maar we merken wel dat de dagen korter worden. We hebben een hotel gereserveerd in Vernon. Wanneer we daar arriveren, komen we in een ‘retro’ hotel terecht waar alles schoon en netjes is maar de kamer en de badkamer het gevoel geven alsof we vijftig jaar terug gaan in de tijd. Wanneer we echter onze tablets pakken, zijn we aangenaam verrast dat er wel wifi blijkt te zijn.

In Rouen hebben we vijf nachten een studio geboekt, we vinden dat we wel even rust hebben verdiend. We hebben toch redelijk snel doorgefietst omdat het weer nog steeds zo goed is.

We hebben een woon-/slaapkamer, een badkamer en een kitchenette en kunnen dus ook weer zelf maaltijden bereiden. We lezen en wandelen veel en bekijken het centrum van Rouen met de leuke winkelstraatjes, veel mooie kerken en kathedralen en natuurlijk de Rue d’Horloge, een toeristische trekpleister in deze stad.

Rouen is ook bekend om Jeanne d’Arc, de nationale heldin van Frankrijk, die als jong meisje van eenvoudige afkomst een beslissende rol speelde in de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk. Ze werd op negentienjarige leeftijd veroordeeld en stierf in 1431 op de brandstapel in Rouen.

003.03 Bord Le HavreDe laatste 100 km. naar Le Havre fietsen we in twee korte etappes. We zijn blij dat we de hele route van Gaanderen naar Le Havre in de herfst, zonder regen tijdens het fietsen en met veel zon hebben kunnen afleggen.

In Le Havre gaan we in het centrum naar het vooraf geboekte Airbnb appartement en zijn enorm verrast met de ruime en comfortabele inrichting. Je boekt zoiets via een website met een paar foto’s en dan is het toch maar afwachten hoe het er in werkelijkheid uitziet. We gaan het hier in ieder geval wel twee weken vol houden.

003.04 Airbnb appartementJeff geeft ons enige uitleg in de woning en vertrekt dan met de trein. Wij willen meteen boodschappen gaan doen, sluiten de deur, draaien de sleutel om en ….. de sleutel breekt af met nog een deel in het slot. Paniek, want behalve de portemonnee ligt alles nog binnen. We bellen aan bij de bovenbuurman en in ons beste Frans leggen we het probleem uit. Na wat gepruts met tangen weet hij gelukkig de deur weer open te krijgen en na een mailtje naar de eigenaar krijgen we via de ouders binnen een paar uur een gloednieuwe sleutel. 

003.05 Monument

De Normandische stad Le Havre telt zo’n 200.000 inwoners en heeft, na Marseille, de belangrijkste haven van Frankrijk. Door de geallieerde bombardementen tijdens de invasie in september 1944 werd Le Havre bijna met de grond gelijk gemaakt. Vijfduizend mensen werden gedood en twaalfduizend woningen verwoest. Na de oorlog werd de stad in twintig jaar geheel in nieuwe modernistische stijl herbouwd naar ontwerp van de architect Auguste Perret en is uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Deze naoorlogse architectuur en stedenbouw zien er wel strak uit maar alle flatgebouwen, de kerk, het gemeentehuis etc. zijn allemaal in dezelfde stijl opgetrokken. Omdat het allemaal zo netjes en strak is, vinden wij dat de stad wat minder sfeer heeft, al is het hier wel goed toeven.

 

003.06 Pont de Normandie

Deze twee weken wandelen we dagelijks door de stad, halen stokbroodjes bij de boulangerie, doen onze  verdere boodschappen en lezen geregeld een boek.

We fietsen een uitgebreide route door Le Havre en omstreken en maken nog een tochtje over de Pont de Normandie over de Seine naar het pittoreske plaatsje Honfleur. De brug was bij de opening in 1995 met z’n 2.143 meter de langste tuibrug ter wereld. 

003.07 Honfleur

 

 

 

 

 

Honfleur heeft een hele mooie oude haven en bijna alle gebouwen in de stad zijn toegevoegd aan de lijst cultureel erfgoed in Frankrijk. Het is allemaal prachtig om te zien. Nadeel is dat op de zondag dat wij erheen fietsen de hele stad is afgeladen met toeristen. 

 

003.08 Lucie Elly TheoVrijdagmiddag 4 november krijgen we bezoek van Elly en Theo (zus van Lucie en zwager). Ze hebben onlangs gemaild dat ze graag een keer langs willen komen, voordat we uit Europa vertrekken en dat vinden wij een leuk idee.

Ze hebben twee nachten een kamer in het Ibis hotel hier in de buurt geboekt en verder verblijven ze bij ons in het appartement. Het zijn gezellige dagen, we laten ze de stad zien, kletsen en lachen veel, drinken wat (ze hebben het kratje Grolsch en de wijn dus niet voor niets meegenomen).

We hebben begin juli onze overtocht met een containerschip naar Brazilië geboekt. We zouden 18 oktober vanuit Bremerhaven in Duitsland vertrekken maar door een wijziging in de lijndienst van het schip werd dit helaas verzet naar 5 november.

Als gevolg daarvan besluiten wij om een aanleghaven verder op te stappen zodat we onze benen alvast kunnen opwarmen met een fietstochtje naar Le Havre waar we dan op 8 november zullen vertrekken. Hier in Le Havre ontvangen we bericht dat het schip waarschijnlijk nog een dag later vertrekt. We moeten daarover contact opnemen met de rederij. Eerst met het hoofdkantoor van de rederij MSC (Mediterranean Shipping Company) in Marseille gebeld en daarna met het kantoor in Le Havre contact opgenomen. Het blijkt dat MSC Le Havre op de zesde verdieping van het handelsgebouw zit, waar wij al twee weken tegenaan kijken. We kunnen dus de weg oversteken, de lift in naar de zesde verdieping en de papieren ophalen. Daarna mailen we de eigenaar van het appartement of we een nacht langer kunnen blijven en dat is gelukkig mogelijk. Het is kortom een heel geregel en gedoe en enige flexibiliteit is wel vereist.

Woensdag 9 november om 14:00 uur hopen we dan eindelijk te vertrekken met de MSC Genesis naar Brazilië!